Dit ur fortjener et professionelt eftersyn!
I Müllers Guldsmedje byder vi på service og vedligeholdelse af dit ur. Vi klarer hurtigt et batteriskift, imens du venter. Prisen er kun 125kr. inkl. et lille knap-celle batteri. Er der behov for en tryktest (af ure op til 10bar) i forbindelse med batteriskiftet, så klarer vi også det. Det koster 295,- kr. inkl. et lille batteri og tryktestbevis. Hvis dit ur kræver ekstra specielt testudstyr, oplyser vi om dette – og afgiver et tilbud på tryktesten. Ved batteriskift tilbyder vi også at tjekke om fx dine rem- eller lænkestifter er slidte - eller om din lænke fortjener at blive renset.
Vi får tiden til at gå...
Hos Müllers Guldsmedje tager vi os kærligt af dit ur. Vi er autoriseret Seiko-specialist og fører mange kendte urbrands. Du kan trygt efterlade dit ur til reparation eller eftersyn hos os. Vi skifter dit batteri med omhu og tilbyder også trykprøvning af ure op til 10bar inkl. testbevis.
Det er en daglig glæde, når vi bærer det hver dag, og det er også et flot smykke. Derfor er det naturligvis også udsat for slitage. Derfor er det en rigtig god idé at få tjekket din urrem eller urlænke med jævne mellemrum. Vi har det store udvalg i remme og lænker, der giver dit ur nyt liv, hvis den gamle ikke kan mere. Vi tilbyder også at rense din lænke næste gang du kommer ind til os til en pris af kun 100,- kr.
Nedenfor får du en kort introduktion til de typer af ure der findes, og hvad der får tiden til at gå i dit ur - Det er vigtigt for os i Müllers, at gøre det mere overskueligt for dig at købe et ur.
Vi giver et overblik over hvilke muligheder der er, når du skal vælge og hvilke overvejelser bør du gøre dig når du vælger. For eksempel; hvordan skal uret se ud, hvad skal det bruges til, om det skal være vandtæt, hvilken kvalitet går du efter og hvor meget må dit nye ur koste?
Værket:
Urværket er det allervigtigste i et ur, det er urets motor. Det er derfor også urværkets kvalitet, der er med til at fastsætte urets samlede værdi. Der findes ure med quartz-værk og ure med mekanisk urværk.
Quartz ure er elektroniske ure, hvor strømmen leveres fra et batteri. Quartz urene kom på markedet i 1960’erne og de kan vise tiden både analogt og/eller digitalt. De ligger ofte i den billigere ende af prisskalaen og er meget præcise. Batteriets levetid kan variere fra ur til ur.
Mekaniske ure findes i to versioner: De manuelle ure, der trækkes op ved hjælp af urets krone, og de automatiske ure, der trækkes op ved hjælp af håndleddets bevægelser. Et mekanisk ur har således ikke noget batteri. Et automatik-ur, har en rotor, der via bevægelse og tyngdekraften skaber energi til urværket. Automatik-ure har en gangreserve, det betyder at uret fortsætter med at gå i fx 24 eller 48 timer efter at brugeren har taget det af. Et mekanisk ur har lang levetid, hvis man passer godt på det, og får det renset og efterset med års mellemrum. På den måde bevarer det sin værdi i mange, mange år.
Urets design og materialer:
Urets størrelse, form og design skaber en helhed, og urkassen er rammen om dit urværk, urskiven og det beskyttende glas. Vælg et ur, som du synes matcher det udtryk, du ønsker at se på og som du gerne vise andre mennesker.
På bagsiden af dit ur finder du mange oplysninger, bla. fabrikantens navn, model og serie nr. samt vandtæthed.
Urkassen kan være fremstillet flere forskellige materialer, og valget af materiale hænger ofte sammen med urets kvalitet. Stål er det mest brugte materiale, da det er meget hårdt og derfor også meget holdbart. Men du kan også få allergivenlige ure i titanium, der er meget lette eller i ædelmetaller som guld og sølv. Dit ur kan også være forgyldt eller rosaforgyldt stål, som det blandt andet ses hos Daniel Wellingtons ure.
Urskiven:
Med urskiven bliver uret virkelig personligt, det er her dit ur udtrykker karakter. Her findes der et stort udvalg af farver på urskiven. Sort eller hvid skive er dog det mest anvendte, men f.eks. til dameure kan du også vælge en perlemorsskive som baggrund. Designet kan være klassisk med enkle indexstreger, men det kan også være tal, romertal, prikker eller sten, der angiver timerne.
Visere:
Et andet karaktertræk ved dit ur er viserne. De kan se ud på mange forskellige måder, korte, lange, brede pile, smalle pile etc. - tænk over, hvad du kan lide! Nogle ure har sekundvisere der er flydende/løber hen over skiven og andre tikker/flytter sig i hak. Vil du gerne kunne se hvad klokken er om natten, kan du også vælge et ur der har selvlysende visere i mørket. Kronograf- og multifunktionsure har ofte flere visere, der viser f.eks.
sekunder, minutter, dato mv.
Glas:
Urglasset er en meget vigtig faktor når du vælger ur, i forhold til holdbarheden. Der findes plastikglas/plexiglas, mineralglas eller safirglas. Børneure har ofte et plastik- eller plexiglas monteret. Mineralglas er det mest anvendte og er hærdet glas, der afhængig af kvaliteten kan være svært at ridse. Bliver glasset uheldigvis ridset, kan der monteres et nyt glas. Safirglas er den stærkeste glastype, der findes i forhold til at modstå ridser. Safirglas er et meget hårdt materiale, og bruges i mange ure i dag - og oftest i dyrere ure.
Rem eller lænke:
Til ethvert ur følger der også en lækker rem eller lænke. Her skal du vælge efter hvad du bedst kan lide, men naturligvis også efter behov, i forhold til hvordan uret bruges. Mange ure har en lænke fremstillet i stål, og der findes også lænker udført i titanium, der er meget let og slidstærk. Andre har en læderrem, typisk brun eller sort, eller en gummirem, de fås ofte i mange farver og ses ofte til sportsure. Mange urbrands har i dag udviklet deres ure, så du selv kan skifte til en lænke, læderrem eller gummirem alt efter hvilket udseende dit ur skal have - eller hvad du skal bruge det til. F.eks. har Georg Jensen ure og Christina Watches meget brugervenlige systemer, så du med et snuptag har et nyt look, når du selv skifter rem eller lænke.
Spændende ekstra funktioner:
Et ur skal vise tiden, men et ur kan i dag have ekstra funktioner der spænder fra datovisning, stopur, alarm, tachometer, pulsmåler, lommeregner, termometer, højdemåler, tidszonevisning etc. Det er for det meste digital-ure der rummer disse funktioner. Ny teknologi har i dag også skabt ure med apps og touchskærm:
Smartwatches, og det er bl.a. Skagen og Fossil, der har smartwatches i deres kollektion.
Ure og vandtæthed:
Hvor vandtæt er dit ur? Hos Müllers hjælper vi dig gerne med at servicere dit ur, så du stadig er sikker på at det holder urets vandtæthed. Vi hjælper gerne med at forklare om vandtæthed, når du skal vælge dit nye ur. Hvis dit nye ur har en vandtæthed på 3, 5 eller 10 ATM, betyder det ikke nødvendigvis, at du kan dykke med uret. Vandtæthed omhandler urkassen og hvor godt selve urværket inde i urkassen er beskyttet mod vand. Vandtæthed måles i atmosfæretryk (ATM). ATM-tallet fortæller, hvor stort et tryk uret holder til. Du udsætter fx dit ur for større tryk, når du hopper i en pool end når du blot svømmer rundt i en pool. Se forklaringen nedenfor, så du ved lidt mere om, hvad dit nuværende ur kan klare og hvad du ønsker dit nye ur skal kunne klare.
Kondens - vigtigt!:
Ved hurtige temperatursvingninger opstår et undertryk i uret, som kan forårsage at kondens opstår. Sker dette, vil der komme små dugdråber under glasset. Gå hurtigst muligt til en urmager som kan åbne kassen og tørre uret - Fugtigheden forsvinder nemlig ikke af sig selv, selvom duggen evt. forsvinder. Hvis uret ikke åbnes og tørres, vil fugt lægge sig i urværket, hvilket kan forårsage totalskade af uret. Ingen ure er kondenssikre - Heller ikke selvom de er vandtætte. Kondens kan opstå når du går fra kulde til høj varme, for eksempel fra frostgrader til høj indendørs temperatur. Kondens behøver derfor ikke skyldes en fabrikationsfejl og er dermed ikke en reklamation.
OVERSIGT – VANDTÆTHED:
3ATM/3Bar/30 meter: Dit ur tåler vandstænk, men er ikke vandtæt til badning
5ATM/5Bar/50 meter: Dit ur tåler vandstænk og håndvask, men er ikke vandtæt til badning.
10ATM/10Bar/100 meter: Dit ur er vandtæt til badning og snorkling i overfladen, men tåler ikke trykluftsdykning
20ATM/20Bar/200 meter eller mere: Disse ure er typisk dykkerure eller robuste sportsure. Disse ure tåler trykluftsdykning.
Vil du være sikker på at dit ur stadig er vandtæt, skal du ca. 1 gang årligt få det tjekket, da pakninger og tætningsringe slides. Lad os kigge på det og lad os udføre en tryktest, så du er sikker på at dit ur stadig er tæt.
Husk: Når du får skiftet batteri på dit ur eller der åbnes ind til dit urværk, kan der ikke garanteres for vandtætheden medmindre uret tryktestes.